Karla Oblak

Kaj imata skupnega funkcionalna gibljivost in triatlon v Logarski?

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Tokratni zapis o triatlonu bo malo manj o sami dirki, mi je pa prav dogodek naslednji dan po triatlonu dal idejo za zapis v nadaljevanju…

V zadnjem času pogosto omenjena beseda v svetu fitnesa in športa »funkcionalnost« je postala zelo »moderna« , beremo funkcionalna vadba, funkcionalna gibljivost, funkcionalno gibanje…pa sploh vemo kaj to pomeni?

SSKJ opredeljujej besedo funkcionálen – lna kot nekaj, kar ima poudarek na namenskosti, uporabnosti. Torej naj bi bile funkcionalne vadbe namenske in uporabne. Tudi sama se kdaj udeležim t.i. funkcionalne vadbe, pa po pravici povem, da nisem prepričana, da vadeči vedo kaj je v tisti vadbi funkcionalno. Večina jih pride na vadbo zato, da naredijo nekaj zase, da so fit, da se družijo s podobno mislečimi, da si lahko privoščijo slasten šejk ali smoothie po vadbi…in še xy razlogov bi se našlo verjetno.

13312617_1150645571661930_2813655025131623620_n

Plavalni del v Šmartinskem jezeru

Če bi jih po vadbi vprašala kaj je bila »funkcionlanost« tiste vadbe, ne vem, če bi mi znali odogovoriti. Vendar je funkcionalno  že to, da so na vadbo prišli in s tem okrepili svoje telo, podprli imunski sistem, ustvarili občutek zadovoljstva. Vse to pomaga, da vsako dnevna opravila opravljajo lažje, da dejansko bolje »funkcionirajo« in lažje opravljajo različne stvari, pa naj bo to likanje, kuhanje, sedenje za pisalno mizo, vožnja avtomobila, zavezovanje vezalk,…

Ampak taka – funkcionalna je vsaka vadba;  že hoja je za nekoga lahko funkcionalna. Ni nujno, da skačemo na visoke skrinje, se dvigamo v stojo, da delamo take in drugačne pull-up-e…vsako gibanje, ki nam pomaga, da smo »močnejši«, bolj zdravi, bolj srečni je funkcionalno. Saj zdravo telo, ki se giblje brez bolečin je funkcionalno na nek svoj način. In razne gimnastične vragolije niso najbolj primerna vadba za vsakega.

13322203_1154144011312086_8547533795218510454_n

Na koncu je najlepše

Zadnja tekma, ki sem se je udeležila 28.5.2016, v sklopu priprav na eXtrem Austria je bila Ocean Lava Triathlon Logarska dolina (1,9km -90km – 21km). Pravijo, da je to najlepši in najtežji triatlon v Sloveniji. Res je bilo, lepo in težko. Ker sem na tekmo prišla v treningu, brez počitka se mi je zdela tekma verjetno še težja. Že na štartu so me bolele noge od intervalov dva dni nazaj. Del v vodi je bil lažji, tistih 1,9 km plavanja je minilo zelo hitro, še malo sem sprostila težke noge :). Težak del se je začel na kolesu, kjer nas je pot vodila od Šmartinskega jezera do Logarske doline. Nekih hudih klancev ni bilo, vendar pa tudi ne veliko ravnega. Na tem delu sem se kar namučila, pa še triatlonsko (TT) kolo sem vzela, kar ni bilo najbolj pametno, saj nisem letos prav nič trenirala na tem kolesu in je mehanika delovanja mišic na TT kolesu malo drugačna od tiste na navadnem »cestaku«. Tako, da sem že na začetku tekaškega dela imela povsem trde noge, šlo je nikamor. Še dobro, da je narava v Logarski tako lepa, da sem se lahko napolnila z energijo le-te in ne samo s coca-colo na postojankah.

13301509_1154151667977987_3954262134758727037_o

Ko ti je težko odpri oči in glej lepote narave, da pozabiš na bolečino

Zame je bil to odličen trening, ne samo telesa, tudi glave, saj me je vmes že prijelo, da bi odnehala, ko sem videla, da nisem prav hitra. A pomembno je priti v cilj…ker ni bilo veliko tekmovalk, sem črto prečkala kot prva med dekleti; a tokrat je bil rezultat res povsem stranskega pomena. Veselje in zadoščenje, da sem premagala še eno zahtevno tekmo je bila največja nagrada.

IMG_0655

Gomukasana

Pa, da ne zaidem iz območja funkcionalnosti. Po tekmi naslednji dan sem opazila, da sem med tekom v gozdu dobila klopa pod desno lopatico. Ker sem bila sama doma, nisem vedela kako bi ga odstranila…in tako pride na vrsto funkcinalnost; ker pri jogi veliko delam na gibljivosti mi je tokrat gibljivost ramenskega obroča omogočila, da sem si sama s pinceto na hrbtu odstranila klopa. In to se mi zdi prava funkcionalna gibljivost , če ne bi delala joga vaje »krava« oziroma »gomukasana« ne verjamem, da bi desno roko lahko tako nazaj zavila…no, pa še veliko ogledalo je bilo potrebno:).

 

 

Scroll to Top