Dolžina leve noge = dolžina desne noge – in če ni?

Zaradi težav s stopalom (bolečina v področju med 5 in 4 metatarzalo) sem kot vedno poiskala pomoč pri Stefu v ordinaciji Synovia. Ker sva bolečino odpravila sva želela odkriti tudi vzrok bolečine. In kot ponavadi sva ordinacijo na vsaki terapiji spremnila v “science lab”. Stef me je opremil z nekaj strokovnimi članki, ki sem jih prebrala, nato pa sva se lotila merjenja, analize, sinteze.

Prav zaradi strokovnega pristopa in mini raziskav, ki jih opraviva ob vsaki moji poškodbi sem tako rada v Synovi-ji. Stef res obvlada, drugega ne morem reči…in točno ve zakaj počne določeno stvar, išče in najde vzrok ter me opremi z znanjem, da do podobnih težav ne pride več.

Iz opisa boste videli kako poteka analiza in nadaljni potek zdravljenja.

Malo teorije

Leg length discrepancy (LLD) oziroma neenakost dolžine nog se pojavi pri približno 70% ljudi. Ločimo anatomsko LLD in funkcionalno LDD. Pri anatomski LLD obstaja dejanska strukturna razlika v dolžini kosti, ki je lahko prirojena, zaradi abnormalnosti med rastjo ali zaradi travme (npr. zlom). Funkcionalna LLD lahko nastane zaradi statične ali dinamične mehanike stopala, adaptivnega krajšanja mehkih tkiv, nepravilne lege medenice in okončin, šibkih ligamentov.

Pri tekih na dolge razdalje smo priča tudi “okoljskemu” LLD, ki je posledica ponavljajočega teka po površini, ki je v določenem nagibu (vedno po isti strani). Ne glede na to ali je LLD funkcionalna ali anatomska je povezana s številnimi težavami. Me ostalimi z bolečino v spodnjem delu križa, skoliozo, patologijami kolka, kolena in stopala. Pri teku LLD povečuje možnost nastanka prezgodnje degeneracije v sklepih spodnjih okončin, obrabo mehkih tkiv, stres fraktur in ahilotendinopatije. Pri teku na dolge razdalje LLD vpliva tudi na ekonomičnost teka. Zadnje študije kažejo, da mora biti razlika v dolžini leve in desne noge večja kot 19mm, da bi vpliva na ekonomičnost teka in s tem performans. LLD povzroča tudi težave ilitibialnega trakta (ITB) in vpliva na ekonomičnost kolesarjenja, predvsem v nogi, ki je krajša.

Za športnika je zato izjemno pomembno, da ugotovi ali obstaja LLD, saj tako lahko prepreči marsikatero poškodbo in zmanjša tveganje nastanka poškodb, ter izboljša ekonomičnost gibanja in performans.

Na splošno velja, da je LLD, ki meri več kot 25mm klinično značilna. Vendar pri športnikih LLD že v dolžini 5mm lahko povzroči poškodbe (preobremenitvene) zaradi spremenjenie mehanike teka. Med normalno hitrostjo teka so sile v fazi opore na tla na splošno 3-krat večje kot pri običajni hoji.
Športniki ponavadi v primeru da imajo LLD razvijejo komenzacijske mehanizme, med katerimi je običajna pronacija stopala daljše noge. To potem povzroči notranjo rotacijo tibije, ki poveča netezne napetosti na medialno (notranjo) stran kolena in zato je zelo verjetno, da bo preobremenitva poškodba nastala na tistem mestu.

Teorija v praksi

Najbolj natančna metoda za določanje LLD je radiografija, vendar ima ta metoda očitne pomanjkljivosti. V klinični praksi uporabljamo tako neposredno kot posredno metodo. Pri direktni metodi preprosto merimo dolžino med kostmi z uporabo merilnega traku. Raziskave kažejo, da je zaporedna direktna meritev (vsaj 3x) povprečno lahko vsaj 95% tako točna kot radigrafske meritve.
V mojem primeru smo uporabili 3 različne tehnike, da bi ugotovili ali je LLD anatomska ali funkcionalna, ter če je funkcionalna lahko določimo v katerih strukturah je vzrok za razlike.

Uporabili smo tudi posredno metode, pri kateri som merili globalno analizo držo z napravo GPS 400 global posture analyzer. Naprava meri poravnavo medenice, ki je tesno povezana z dolžino nog.
Ker sem imela več poškodb na levem stopalu in zaradi bojazni stres frakture na tem delu je bilo smiselno opraviti meritve LLD. Neposredne meritve dolžine nog so pokazale enako anatomsko dolžino nog (87 cm), enako absolutno dolžino nog (91 cm) in enako relativno dolžino nog (102 cm). Posredno merjenje dolžine nog z analizo medenične lege na napravi GPS400 ni pokazalo nobenih večjih medeničnih odstopanj (glej slike).

   I

Iz analize medenične drže smo ugotovili le, da obstaja majhen premik medenice v desno, pri čemer ne prihaja do rotacije medenice v frontalni in horizontalni ravnini. To lahko pomeni, da so aduktorji desne strani skrajšani, aduktorji leve strani pa podaljšani in šibkejši; medtem ko so desni abduktorji kolka šibkejši in podaljšani so v levem kolku skrajšani.

Za skrajšane mišice mi Stef predpiše raztezne vaje in tehnike in uporabi miofascialne tehnike, ki zavirajo povečano raven mišične aktivacije. Za šibkejše mišice pa moram izvajati krepilne vaje.

Na koncu analize smo uporabili še tensiomiografijo (TMG), da smo preverili kako se krčijo mišice iztegovalke spodnjega dela trupa, saj LLD lahko vpliva na položaj medenice. Ugotovili smo, da je simetrija leve in desne strani (92%) – glej graf. Razlika, ki obstaja je lahko posledica lateralnega premika medenice, ki je bila ugotovljena že v predhodnji fazi analize drže.

Iz ocene LLD smo ugotovili, da ni razlike v dolžini leve in desne. Zato se sedaj lahko osredotočimo na druga področja, ki bi lahko bila izvor težav v stopalu; npr. preveč treninga, tekaška tehnika, tekaška obutev.

Vesela sem, da je moja težava s stopalom po nekaj terapijah izzvenela in sem pričela z lahkimi tekaškimi treningi, najprej v kombinaciji teka in hoje. Sedaj moramo paziti na obremenitev pri treningu, tehniko, obutev in tekaško podlago, da se poškodba ne bi vrnila.

IMG_0293

Stef je zame ne le najboljši terapevt ampak tudi človek, ki mi vedno znova pokaže, da dobri ljudje s posluhom za sočloveka v tem norem svetu še obstajajo. Pomaga mi pri nasvetih glede raznih vaj, odogovarja na vsa moja vprašanja o delovanju telesa, pomaga mi, če me je treba poštopati na teku…ja, šport res povezuje ljudi…in zato imam rada šport. Do sedaj sem v športu spoznala res veliko dobrih ljudi.

76554_160471423988710_3405719_n

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja