Poškodba in TMG – Synovia science lab :)

Zdravljenje moje noge je v ordinaciji Synovia prava mala znanstvena raziskava, saj ne gre le za ultrazvok, manualno terapijo in masažo. Stef me je presenetil z uporabo TMG-ja, kjer smo poizkušali najti vzrok bolečine, saj le tako bomo lahko odpravili nadaljnje pojavljanje le-te. Vedno, ko stopim iz ordinacije je naslednji trening lažji, ker manj boli, poleg tega pa sem obogatena z neprecenljivim novim znanjem.
In kako smo nadaljevali z zdravljenjem ahilotendinopatije? Povzetek, ki ni najkrajši, vendar lahko dobro prikaže kako bi morala potekati vsaka obravnava pacienta v fizioterapevtski ordinaciji. Glavni avtor strokovnega dela prispevka je Stef :), moje znanje še ni na takem nivoju, da bi lahko razložila tako dobro.

Sedaj smo pri zdravljenju ahilotendinopatije v subakutni fazi. Bolečina je postala manj intenzivna in manj pogosta, tako, da jo občutim le še, ko pričnem teči in tudi terapevt težje zazna točko bolečine, ko izvaja manualno terapijo. Proces zdravljenja se še vedno osredotoča na omejevanje vnetja in terapevtske vaje je potrebno prilagoditi tako, da bo mogoče nadaljevati z normalnimi treningi. V tej fazi je pomembno določiti potencialni vzrok preobremenitve tetive in katere razlog bi lahko bilo nesorazmerje v delovanju mišic, ki se pripenjajo na tetivo. Za ugotovitev le-tega smo uporabili tenziomiografijo (TMG), inovacijo razvito v Sloveniji, ki je neinvazivna metoda za merjenje krčenja skeletnih mišic. TMG nam pomaga ugotoviti, če obstaja funkcionalna asimetrija v delovanju mišic. Ko ugotovimo, da taka asimetrija obstaja, se lahko določijo specifične terapevtske vaje za izboljšanje simetrije delovanja mišic. Potrebno je tudi ugotoviti ali lokalna mišična utrujenost med vadbo vpliva na delovanje mišice. Lahko se zgodi, da se med vadbo mišična asimetrija poveča in negativno vpliva na sposobnost regeneracije tetive.
Da bi ugotovili ali je funkcionalna simetrija odvisna od utrujenosti in, da bi lahko določili optimalno število ponovitev, obremenitev in serij specifične vaje smo TMG uporabili med sklopi specifične vadbe. Ni vedno tako, da bi lahko le rekli naredi 3×10 ali 3×15 ponovitev.

Preden se začne sam postopek določanja vaj in obremenitev se opravi oceno tenziomiografije. Najlažje je, če vam predstavim kar na primeru moje desne noge, kjer se pojavlja bolečina. Funkcionalna simetrija med dvema glavama (medialna in lateralna) mečne (gastrocnemius) mišice je 70%, pri čemer je pričakovana vrednost med 85% in 90% pri treniranih športnikih. Iz tega podatka smo določili, da je medialna (gastrocnemius) mečna mišica tista, ki povzroča težave. Čas, ki ga mišica potrebuje za kontakcijo (krčenje) in doseže maksimalno kontrakcijo je daljši, kar kaže, da mišica ne more aktivirati toliko hitrih mišičnih vlaken kot bi jih morala. Mišica potrebuje tudi več časa, da se sprosti po krčenju (110ms – 4 x več). To je pogosto povezano z preobrabo ali utrujenostjo. Dejstvo, da se mišica ne sprosti dovolj hitro po krčenju je problematično v športih, ki zahtevajo krožno gibanje (tek), saj to pomeni, da se mišica ne more povsem sprostiti pred novo fazo krčenja. Zato je potrebna večja sila na tetivo in tendonopatija je lahko posledica. Poleg tega sem imela na tem predelu meč tudi hematom, kar prav tako vpliva na delovanje mišic. Tako se terapija poleg tega, da je cilj zmanjšanje vnetja tetive, osredotoča tudi na vaje za medialni gastrocnemius.

Da bo zapisano lažje predstavljivo pa še nekaj grafov :).

Prvi graf kaže učinek manualne terapije direktno na mišico; na desni strani grafa vidimo kako se mišica po manualni terapiji hitreje sprosti (rumena linija) po krčenju, kot pred intervencijo (bela linija). Čas sprostitve pade iz 110ms na 32 ms. Tako lahko točno vidimo učinek terapije na mišico; če terapija ni dovolj »močna« ni učinka, če bi bila intervencija premočna bi lahko bili stranski učinki. Poleg tega se je povečala tudi simetrija mečnih mišic na 72%.

graf1

 

Drugi graf kaže učinek specifične vaje (ekscentrično spuščanje na eni nogi). Jasno se vidi, da se je reakcijski čas povečal, hitreje je dosežena maksimalna kontrakcija in kontrakcija je močnejša. Mišična simetrija se je povečala iz 72% na 89%, kar predstavlja že optimalno raven. S tem procesom lahko določimo pravo količino vaje. Preveč ponovitev ali prevelika obremenitev imajo lahko negativen učinek na funkcionalno simetrijo mišice in lahko povzročijo še dodatno obrabo tetive in podaljšajo proces rehabilitacije.

graf2

 

 

Prepričani smo, da je ta pristop v naših terapijah zagotavlja večjo odzivnost na zdravljenje in pomaga športnikom hitrejšo vrnitev k svojemu športu.

Terapija, če je strokovna, le ni tako preprosta. Ne moremo reči delaj določeno vajo…in težav ne bo več. Potrebna je celostna obravnava in individualen pristop, kajti v nasprotnem primeru si lahko nakopljemo še dodatne težave. Šport je znanost…hvala Synovi-a in Stef, da sem lahko delček te znanosti.

 

76554_160471423988710_3405719_n

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja