Poškodba stopala – kako naprej?

  • od

Ker je najlažje govoriti iz izkušenj vam bom predstavila kako smo se lotili zdravljenja poškodbe stopala, bolečine ob narastišču tetive, ki je bila v začetku zelo močna in je bil tek en mesec nemogoč. Nato pa se je stanje z zdravljenjem v ordinaciji Synovia in pod vodstvom Stefa Harleya izboljšalo in lahko sem ponovno začela teči, vendar bolečina še ni povsem izzvenela, saj jo čutim, ko začnem tekaški trening in traja vse dokler se mišica ne ogreje. Bolečine v stopalu so zelo pogoste pri tekačih in so po navadi preobremenitve ali napačne tehnike teka. Pri meni se je začelo z ostro bolečino ob narastišču tetive na enem izmed treningov. Ker pa sem trening želela vseeno izpeljati sem tekla naprej…vendar si nisem naredila nič dobrega s tem, saj je bilo stanje vse slabše. Bolelo je vse bolj, predvsem zjutraj, ko sem se zbudila in naredila nekaj prvih korakov, bolečina je bila močna ob vožnji avtomobila, saj mora stopalo pritiskati na stopalko in je ves čas aktivno.

In kako so se težave lotili v Synovia ordinaciji?

Pri pregledu so ugotovili, da gre za entezopatijo (bolečina zaradi poškodbe na narastišču ahilove tetive na petnico), ki je verjetno posledica preobremenitve. Entezopatija je zelo pogosta poškodba, ki se pojavi zaradi preobremenitve, še posebej pri tekačih. Specifični vzroki, ki povezujejo to poškodbo s tekom so daljši teki, nenadna sprememba v intenziteti treninga, zmanjšanje časa za regeneracijo, sprememba podlage za tek ter slaba oziroma neprimerna tekaška obutev. Zanemarjanje bolečine in nadaljnje ukvarjanje s tekom brez zdravljenja večinoma tekače sili, k spremembi tehnike teka, kar pa lahko za vodi do drugih poškodb.

Rehabilitacijo entezopatije delimo v tri faze: akutna faza, faza okrevanja in funkcionalna faza. Karla je trenutno v akutni fazi, kjer je najbolj pomembno umiriti vnetje in ga imeti pod kontrolo, tako da pomaga pri celjenju in da se poškodba ne ponovi. Vnetje blažimo z ultrazvokom ter krioterapijo (3-4x dnevno lokalno hlajenje bolečega predela). Prav tako je bilo potrebno zmanjšati količino in intenzivnost treninga, dvigniti peto z vložki, dodati specifične ekscentrične vaje ter stretching za mečne mišice. Za sprostitev napetih mečnih mišic uporabljamo različne manualne tehnike kot so manipulacija mehkih tkiv, masaža globokih tkiv ter myofascial release. Nastala oteklina v peti pritiska tudi na živce, kar pa vpliva na bolečino in funkcijo mišice. Z nevrodinamično mobilizacijo želimo delovati na oteklino, tako da ne pritiska na živce in ne povzroča bolečine ter omogoča normalno delovanje mečnih mišic.

nevrodinamična mobilizacija 3  nevrodinamična mobilizacija 2
Prikaz nevrodinamične mobilizacije

Ko imamo bolečino pod kontrolo in ko bom ekscentrične vaje za mečne mišice izvajala brez težav, bo poškodba postala subakutna in prešla v fazo okrevanja. Z tenziomiografom bomo pogledali stanje mišic, dodali nove vaje in priporočila za trening.

 

Pa varen tek 🙂

 

Prikaz vaj za krepitev mečnih mišic:

A  B

(A), (B) Ekscentrična krepitev m. gastrocnemius

 

C  D

(C), (D)  Ekscentrična krepitev m. soleus

 

logo_Synovia_200x113 (2)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja