Karla Oblak

Jutranji ritual za lepši dan

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Po jutru se dan pozna, pravijo, zato si ga naredimo tako, da bo vsak dan lep. Preden vklopimo radio in se dnevni živ žav začne, naredimo nekaj zase. Vzemimo si nekaj trenutkov, da ozavestimo svoj dih in um, ter prebudimo telo. Dovolj je že 5 minut, le dosledni moramo biti. Vsak dan 5 minut. Dan lahko začnemo z nekaj jogijskimi vajami, sprehodom, tekom. Če nimamo časa, bodo dovolj že spodnje tri vaje.
Potem pa si privoščimo vodo z limono, v katero dodamo klorelo v prahu, camu camu in MSM v prahu. Če imamo čas, si pripravimo sadno-zelenjavni sok, v katerega vmešamo svoje najljubše superživilo. Dan bo lep! 🙂

Vaja 1: Mačka
Postavimo se v položaj mize, tako da so dlani široko razprte na podlagi v širini ramen in kolena v širini bokov. Vrat je vzporeden s tlemi in pogled usmerjen navzdol. Začnemo v nevtralnem položaju, tako da je hrbet v naravni krivini. Ob vdihu naredimo položaj mačke, hrbet usločimo in nato ob izdihu naredimo grbo, izbočimo hrbet. Pozorni smo na gibanje medenice, ter pazimo na počasno premikanje vratu in glave. Ponovimo 5-krat v ritmu dihanja.
Vaja sprosti mišice vzdolž celotne hrbtenice in jo ogreje ter povečuje gibljivost. Lepo iztegne hrbtenico in jo pripravi za nadaljnjo vadbo.

 

  

 

 

Vaja 2: Strešica
V položaju na vseh štirih spodvihamo prste na nogah, dvignemo boke in iztegnemo noge tako, da s telesom oblikujemo strešico. Kolena so pokrčena ali iztegnjena, odvisno od gibljivosti zadnjih stegenskih mišic. Prsno kost nežno potisnemo navzdol in nadzorovano potiskamo pete proti tlom. Medenica rotira navzgor, proti stropu. Pazimo, da pogled ni usmerjen naprej, ampak da je vrat sproščen in glava visi navzdol. Vratna hrbtenica je v podaljšku prsne. V položaju vztrajamo od pet do deset globokih vdihov in izdihov.

 

Vaja 3: Anjaneyasana (izpadni korak)
Iz položaja strešice stopimo z levim stopalom naprej v izpadni korak. Pazimo na položaj levega kolena, ki ne sme gledati čez prste nog in mora biti usmerjeno naravnost. Koleno in gleženj poskušamo imeti v isti liniji. Koleno desne noge je na tleh. V tem položaju napnemo mišice zadnjice desne noge in potiskamo levi kolk naprej. Čutimo razteg v predelu kolkov (iliopsoas). Z vsakim izdihom poskušamo potisniti kolk bolj navzdol. Če je kolčni sklep zelo negibljiv, začnemo v položaju, kjer je kot med nogama 90 stopinj. Pazimo, da so boki usmerjeni naravnost. Zadržimo približno 30 sekund. Za večji razteg lahko roki vzdignemo iztegnjeni nad glavo ali dlani položimo na sprednje koleno.

                    

 

Scroll to Top