Karla Oblak

Z guarano na “power mode”

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Guarana je med nami športniki vse bolj priljubljena zaradi svojih pozitivnih učinkov, ki so podobni uživanju kave, le da se vse skupaj dogaja počasneje in dlje časa. Po mojih izkušnjah pri uživanju guarane ne pride do tako imenovanega »jojo efekta«, ki ga poznamo pri kavi. Ta te poživi in nivo energije naraste, potem pa naenkrat pade. Guarana se sprošča bolj postopoma, z njo smo dlje časa na »power mode«. Kofein iz guarane se absorbira bolj počasi, zato so tudi njegovi učinki dolgotrajnejši.

Pri uporabi običajnih kofeinskih pripravkov med športno aktivnostjo se nam lahko zgodi, da se po zaužitju počutimo odlično in smo polni energije, potem pa nas naenkrat zmanjka. Guarana nima takega učinka, z veliko energije nas pripelje vse do konca treninga, pa naj je ta še tako naporen. Težava pri uživanju kofeinskih napitkov so lahko tudi prebavne motnje in dehidracija, ki jih lahko izzove. Pri športnikih ob uživanju kave med dolgotrajnimi napori velikokrat pride do driske ali trebušnih krčev, pri guarani pa takšnih negativnih učinkov še nisem opazila in so manj verjetni.
Pomembno je poudariti, da je vsako telo nekoliko drugačno in se tudi drugače odziva na poživila. Če se odločimo, da bomo guarano uporabili na kakšnem športnem tekmovanju, oziroma dogodku, je treba njeno delovanje na naše telo obvezno preizkusiti že prej, na treningu.


Sama uporabljam guarano namestjo jutranje kave, iz nje si pripravim nekakšen energijski napoj. Zanj v skodelici zmešam:
•  kozje mleko
• 1 čajno žličko PlanetBIO guarane v prahu
• 1 čajno žličko PlanetBIO kakava v prahu
• malce cimeta v prahu

 

 

Scroll to Top