Karla Oblak

Sreča IX – spanje

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

spanje……spanje

je bistvenega pomena za naše splošno dobro počutje. Ameriška nacionalna fundacija za spanje (ja, tudi to obstaja:) priporoča 7 do 9 ur spanja na noč, toda večina nas spi le 6 ur ali manj.
Pomanjkanje spanja povezujejo z depresijo in pomanjkanjem pozornosti. Premalo spanca povzroča motnje pri izrabi glukoze, našega primarnega vira energije. Ko smo utrujeni imajo celice težavo z absorpcijo glukoze iz krvi, zaradi česar pridi do “podhranjenosti” le-teh. Po navadi zaradi tega občutimo željo po sladkem, kofeinu…vendar to ni dobro niti kvalitetno niti učinkovito nadomestilo. Telo teh snovi ne absorbira na enak način in tudi spanca ne morejo nadomestiti.

stockvault-keyboard-and-mobile-phone115316

Po navadi je prefrontalni korteks tisti del možganov, ki sodeluje pri nadzoru stresa in želje po nezdravi hrani. Toda v stanju, ko nam primanjkuje spanca lahko že vsakodnevni stres povzroči, da naše telo pride v fight – ali -flight stanje, kar pomeni visoko raven stresnih hormonov in zmanjšano prilagodljivost srčnega utripa. Posledica pa je nižja raven samokontrole.

stockvault-autumn-walk99589

Za dober spanec pripravimo telo že preden se uležemo in poletimo v sanje. Izklopimo televizijo in ugasnimo računalnik vsaj pol ure preden se odpravimo spat. Telo in um moramo umiriti in ga pripraviti na “stand by mode”. Ne pijemo pijač, ki stimularajo; raje si privoščimo melisin ali metin čaj, toplo mleko z medom ali cimetom…podaljšamo izdih…čim bolj poskušamo dati skrbi, težave, neprijetne misli na stran…in lahko noč…spanec vam da moč:)

Scroll to Top