Karla Oblak

Sreča VII – dih

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Orodje, ki ga ljudje imamo in vse premalo izkoriščamo – dihanje. Z dihanjem lahko vplivamo na naš parasimpatikus – zavestno; sicer ta gospodič, brat simpatikusa uravnava procese kar sam. Simpatikus nas aktivira, pripravi na boj, parasimpatikus pa umiri in “ozavesti”. Z dihanjem lahko vplivamo tudi na naš voljo (will power) – in ustavimo neželena dejanja.

Poizkusimo dihati v ritmu 6 ciklov na minuto. To storimo postopoma, s tem da podaljšamo izdih za eno ali dve enoti; če je to težko, si predstavljamo, da izdihujemo skozi slamico. Vdihu pustimo, da pride naravno, brez kakršne koli sile.

001

Ko umirimo in upočasnimo dih, aktiviramo prefrontalni cortex in telo damo iz stanja “stres” v stanje “samo-kontrola”. Le nekaj minut ozaveščenega dihanja dnevno je dovolj, da se počutimo bolj mirni in imamo večji samo-nadzor. Ko smo v vzemi-pusti dilemi in imamo pred seboj sveže pečeno tortico, nam je ponujeno še eno pivo, smo v fazi, da bomo na nekoga zakričali, da pritisnemo gumb kupi na naši najljubši spletni nakupovalni strani…uporabimo dih…lahko, da se bodo našteta dejanja vseeno zgodila, vendar po minuti ali dveh kontroliranega dihanja bo naša odločitev bolj ozaveščena in “tvoja”…in upam, da bo občutek dober:)

Scroll to Top