Karla Oblak

Jabolčna pita malo drugače

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ko imaš doma polno košaro jabolk je čas za kreativnost v kuhinji. Vendar je treba včasih kreativnost združiti s hitrostjo in tako je bil dan za hitro jabolčno pito. Pite so mi všeč, saj so zelo preproste in skoraj vedno uspejo. Ni veliko pacanja, miksanja, ni nekih strogih pravil in izbire nadevov je ogromna paleta.

Za testo rabimo le tri sestavine; moko,maslo in dve žlici mrzle vode. Jaz sem uporabila 300g pirine moke in namesto masla sem vmešala v moko kokosovo olje, približno 100g, malo manj kot v klasičnih receptih. Res se pita potem bolj drobi, a je mogoče malo manj “težka”. Če želimo malo bolj polno testo dodamo še jajce. Sestavine počasi pregnetemo in oblikujemo kepici, ki jo zavijemo v folijo in za pol ure ali več postavimo v hladilnik.

 

 

Medtem pripravimo nadev iz jabolk. Koliko nadeva želite je povsem poljubno, jaz imam rada veliko “file”, zato sem uprabila kar 5 velikih jabolk. Jabolka naribamo, vmešamo malo cimeta, vanilijev sladkor ali med, žlico ruma, malo klinčkov po želji. Zdelo se mi je, da bi bilo fino vmešati še dve žlici kisle smetane, da bo vse skupaj bolj kremasto.

Da bi bila pita malo drugačna sem v posebni posodi zmešala dve pesti ovsenih kosmičev, 3 žlice medu, zdrobljena kakavova zrna, ta grenka:) in sončnična semena.

Testo razvaljamo v pekač, najbolje v tistega za pite, da bo rob “ta prav”. Z vilicami malo prepikamo testo. Nato vlijemo nadev. Pečemo najprej približno pol ure na 190 stopinjah. Potem naredimo še skorjico, tako da mešanico s kosmiči namažemo čez nadev in pustimo še 10 min na 180 stopinjah. O minutah peke je najbolje odločiti takrat, ko pečemo; včasih 5min manj, včasih 5 več. Meni je všeč, če je blago zažgana, da hrusta.

 

Končni izdelek…mmmm

 

Jabolka so res izjemen sadež, že Eva je vedela, da so vredna greha.

Scroll to Top