Jesenska pogača

Kruh naš vsakdanji, če si ga pripravimo doma še toliko bolje, če pa pripravimo sami tudi moko, še najbolje. Najbolje bi bilo imeti doma mlinček za mletje zrn, saj moka 24 ur po mletju oksidira, kar pomeni, da izgubi vitamine, minerale, antioksidante, encime…

Jesen je čas, ko so dnevi krajši in ob večerih je lepo, če iz kuhinje zadiši po toplem kruhu. Ker pa je časa vedno premalo se redko lotim priprave kruha s svežim kvasom, saj je ta kar dolgotrajna. Lahko pa pripravimo ekspres kruh, brez vzhajanja in gnetenja; še rok si ni potrebno mazati.
Jesenska pogača:). Sama pripravljam pogačo iz več vrst moke, s pecilnim praškom iz vinskega kamna in semeni, ki jih imam pri roki.
Postopek je zelo enostaven saj zmešamo čim več vrst moke, da je skupaj 500g moke. Jaz ponavadi uporabim 5 vrst, vsake po 100g (ajdova, pirina, kamutova, koruzna, ječmenova, ovsena…). V moko dodam še lanena, bučna in sončnična semena, malo olivnega olja ter pecilni prašek. Nato segrejem 450 ml vode, ki jo zlijem v posodo, kjer je moka. Z leseno kuhalnico premešam in po potrebi dodam še malo mleka ali vode. Zmes ne sme biti pretrda, pa tudi ne pretekoča, saj se drugače ne bo lepo spekla.
Maso vložim v pomaščen model za pite in postavim v pečico za eno uro. Kdor ima možnost pečenja s paro jo lahko uporabi, drugače pa se v pečico postavi lonček z vodo, ki vlaži kruh med peko. Na paro pečem prvih 10 min na 280 stopinj, potem zmanjšam na 220. Pri normalni peki pa na 180 stopinj približno eno uro.
Da pogače lažje lomimo jo še pred peko zarežemo v obliki mreže. Kruh je dober kar sam… ali pa s svežo kozjo skuto:).