Karla Oblak

Fokus…čisto preprosto

Delite objavo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Fokus made easy ali kako naj mislim le na eno stvar v danem trenutku?

Naše misli so kot reka, če ni struge se toku strga in gre v vse smeri. S tem pa se tudi vsa energija razprši v vse smeri. Pogosto smo v situacijah, ko počnemo več stavri naenkrat in takrat je v vsako stvar usmerjeno nekaj energije. Bolj bomo učinkoviti, če bo vsa energija usmnerjena le v eno stvar. Škoda je, da se razprši in vse počnemo na pol. Primer je učenje, ko misli begajo na mnogokateri konec in kraj in vska četrta misel je usmerjena na snov, ki jo študiramo. To pomeni, da moramo za eno stran gradiva porabiti veliko več časa into je po mojem mnenju prednost uspešnih ljudi; naj si bodo to športniki, poslovneži, kmetje, pa tudi lenuhi; če energijo usmerijo v ležanje bo bolj učinkovito, kot če zraven gledajo še televizjo.


Joga je učinkovito orodje, ki nas z asanami, dihalnimi vajami in meditacijo uči fokusa. Že, ko sedimo v za nas najbolj udobnem položaju se lahko ičimo fokusa. Misli so usmerjene v telo, sam položaj telesa, stik sednih kosti s tlemi, v dih in občutek razširjanja prsnega koša ob vdihu in krčenja le tega ob izdihu. Fokus je sedaj in tam, prav v tistem trenutku.

Naprednejše so dihalne tehnike, ko je naš fokus usmerjen na vdih in izdih. Ni težko, začnemo s čisto preprostimi in vsak se jih lahko loti. Vse kar potrebujemo je zaznava vdiha in izdiha. Leže ali sede se umirimo in naše misli usmerimo na predel prsnega koša, skozi nos vdihnemo, začutimo zrak, ki prjetno potuje v prsni koš, tam napolni celice in izdih, ko se trebuh in prsni koš prijetno stisneta v telo. Misli so pri dihu in ne pri včerajšnjem sestanku, jutrišnjem kosilu, na rojstnodnevni zabavi…Lahko si pomagate s štetjem in je vdih dolg 3,4, 5 enot in izdih prav toliko ali celo malodaljši od izhida; učinek bo tako še bolj sproščujoč. Torej je fokus na dihu, v nas prav v tistem trenutku…tukaj in zdaj. Začnite z nekaj dihi, par minut, posvečenih samo sebi…imate jih, čas je; 5 minut manj na svetovnem spletu in podarili si boste 5 minut, ki so vredne veliko več. Tako se lahko naučimo fokusa, ki nam bo koristil pri vseh opravilih, tudi pometanju; 7 minut pometanja s fokusom in stanovanje bo čisto hitreje kot, če bi to počeli brez tega; mogoče prihranite ccelih 7 minut.

Pa veliko fokusa želim, energija je v nas, izkoristimo jo učinkovito, je bo tako za več stvari. Mini max načelo v praksi, če že v ekonomiji ni mogoče; več z manj energije!

Scroll to Top