Bike fitting by Ciklofit

  • od

O tem, da je prava nastavitev kolesa zelo pomembna, sem že slišala, da pa milimetri lahko naredijo tako razliko, pa nisem verjela.

Ker je jesenski čas za triatlonce po navadi »off season«, je več časa za stvari, ki lahko veliko prinesejo, a si za njih velikokrat ne vzamemo časa. Predvsem dekleta, ki se nam te tehnične zadeve ne zdijo tako pomembne. No, pa se je izkazalo drugače.

Uroš – Ciklofit je opravil bike fitting, ki zgleda nekako takole. Prideš s svojim kolesom, čevlji, oblačili, kot, da greš na trening. Najprej te premeri, dolžino rok, nog, širino ramen, bokov, višino, težo, da ugotovi nesorazmerja in fiziološke značilnosti, ki so pomembne za nastavitev.

Sledi del, ki se mi zdi izredno pomemben – čevlji in stopala. Tudi tu se opravi meritev, na podlagi katere se nastavi »blokeje« na čevljih. Izkazalo se je, da sem imela slabo, na “oko” nastavljene »blokeje«. Pritisk na pedala ni bil učinkovit in je povzročal rotacijo medenice.

img_1680

Nato sledi meritev na kolesu. Uroš je preveril nastavitev višine sedeža. Pri meni je bil previsok, zato je bilo pedaliranje z visoko kadenco oteženo. Ker sem sedela zelo zadaj na sedežu, sva se posvetovala tudi o drugačnem sedežu, saj je pri ženskah le ta ključnega pomena pri nastavitvi položaja. Odločila sva se poskusiti s starim in ga pomaknila naprej. Sedež je omogočil pravilno nastavitev, rezultat pa pravilen kot pritiska na pedala.

Položaj rok je bil še posebej problematičen. Zame je bilo optimalna drža za ravni del krmila, namesto za ročke. Pri tem je pomagala sprememba položaja sedeža, vendar je Uroš spremenil še nastavitev krmila, kolikor je le to dopuščalo. Glede na staro krmilo mi je priporočil nakup novega, ki bi mi ustrezal.

Lahko bi rekli, da ni bilo veliko vidnih sprememb, pa še te se merijo v milimetrih ali največ kakšnem centimetru. Ko pa se vse te spremembe seštejejo in uskladijo, so razlike v vožnji še kako občutne.

Po nastavitvi je pomembno preizkusiti novo pozicijo in po potrebi še kaj spremeniti. Ker sva znižala sedež, se mi je na začetku prve vožnje po nastavitvi zdelo kot, da sedim na “kahli”. Z vsakim prevoženim kilometrom pa sem se počutila veliko bolje kot prej. Lažje in bolj učinkovito sem pedalirala. Gibanje v gležnju je postalo tekoče, ni bilo več “zmrznjeno” kot pri previsokem sedežu. Položaj rok je bil veliko boljši, saj le-te niso bile tako iztegnjene. Prav tako se je sprostil spodnji del križa. Bilo je super.

Ker se mi je zdelo, da mi vleče desno koleno malo navznoter, sem še enkrat obiskala Uroša, ki mi je še malo premaknil »blokeje«. Položaj mojih nog ni simetričen, zato je bila potrebna različna nastavitev položaja vsakega čevlja. Ker gre za razliko nekaj milimetrov, je za tako povratno informacijo in popravek nastavitve potrebna daljša poizkusna vožnja.

Sedaj lahko rečem, da je pozicija prava. Že pri prvi vožnji je bil občutek drugačen kot prej. Zanimivo je, da sem po dolgem času dobila spet “muskelfiber” na kolesu. To je dobro, saj je zaradi novih nastavitev aktiven večji spekter mišic. Prepričana sem, da bo vsak narejen kilometer prispeval k še boljši vožnji in napredku.

Fitting v Ciklofit je odličen in natančen. Prilagojen je fiziološkim lastnostim, kolesarskim izkušnjam in kilometrini posameznika. Gre za “živ” pristop, saj nastavitev ne opravi računalnik na podlagi formul. Deluje na principu »feedbacka merjenca in fitterja«. Končni fitting prinaša najboljši rezultat, glede na samo kolo, tehniko vožnje, gibljivost in izkušnje vsakega posameznika.

img_0201

Poleg tega pa izveš še marsikaj pomembnega. 🙂 Kot na primer to, da imaš “ketno” že tako slabo, da boš lahko zaradi nje ob zobnike, da je eno od pedal počeno in že tako slabo, da se sploh ne vrti več. Pa tudi o izboljšavi tehnike vožnje, primernem načinu vadbe za napredek in še več. Sam fitting pa je dejansko končan šele po daljši poizkusni vožnji in po potrebi narejenih popravkih.

Najbolj pa me veseli, da mi bo z novo nastavitvijo vožnja v še večje veselje in posledično tudi trening učinkovitejši.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja