Naravna zdravila, ki jih najdem v kuhinji

Včasih ni potrebno takoj v lekarno…teh 6 stvari, ki jih premore skoraj vsaka kuhinja pomaga pri marsikateri nadlogi…

1. KURKUMA

Kurkuma ima veliko zdravilnih učinkov. Deluje protivnetno in antioksidativno (uničuje proste radikale v telesu), ter razstruplja. Nevtralizira proste radikale in je strupena do rakavih celic. Je naravni antiseptik ter antibakterijsko sredstvo, uporabno pri razkuževanju ran ter opeklin. Raziskave so pokazale, da zmanjšuje bolečino in vnetja povezana z revmatoidnim artritisom. Spoduja delovanje jeter in zmanjšuje oksidativni stres na jetra ter upočasni okvaro jeter, ki sčasoma vodi v cirozo (podatek je rezultat študije, ki so jo izvedli na Medicinski univerzi v Gradcu).

Uporabimo jo lahko na mnogo načinov; najlažje kot začimbo pri pripravi obrokov…paše  vsepovsod. vmešamo jo lahko v zelenjavne sokove, riž, testenine, prelive za solato, naredimo curry, začinimo krompir…jogurt zmešan s kurkumo, po kosilu omili prebavne motnje.

Na praske in odrgnine lahko nanesemo malo kurkume iin čez nekaj časa speremo z vodo (delovala bo antiseptično, zmanjšala bolečino in oteklino); proti bolečinam v grlu kurkumo zmeašmo z vročim mlekom

turmeric-slides-400

ČAJ
Pitje čaja pri britancih ima svoj zakaj. Zeleni čaj je dober “detoxifikator”, pomaga pri vzdrževanju teže, preprečuje razvoj rakavih celic in je močan antioksidant. Metin čaj je primeren po obroku, če se počutim0 napihnjeni. Kamilični čaj pomirja in uspava…za vsako težavo obstaja čaj:), zato ni dovolj prostora v tem postu.
GreenTeaSlide

 

ČESEN, ČEBULA, INGVER

Živila, ki krepijo naš imunski sistem in delujejo proti raznim okužbam. Dodamo jih lahko skoraj v vsak obrok…kreativnost nima meja.

Česen je čisto pravo zdravilo.  Je blagodejen za naše srce, krepi imunski sistem, je naravni antibiotik, saj uničuje bakterije. Znižuje slab holesterol, zaradi sulfidov, ki jih vsebuje. Sestavina alicin v česnu, pripomore k izboljšanju krvnega pretoka. Česen zmešan s toplo vodo lahko nanesemo na akne, saj bo preprečil razvoj bakterij.

čebula čisti kri, izboljšuje delovanje krvnega obtoka, znižuje nezdravi holesterol  in varuje pred srčnim napadom. Poleg tega spodbuja prebavo, deluje diuretično (s čimer preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis), daje energijo, ko smo utrujeni in izčrpani.  Čebula je močno razkužilo (v 2. svetovni vojni so s čebulo razkuževali rane) in preprečuje infekcije dihal ter želodčne in črevesne bolezni. Pomaga tudi pri prehladu, kašlju, bronhitisu. S čebulo si lahko pomagamo, če nas piči čebela, saj si mesto pika namažemo s surovo čebulo. S čebulnim sokom blažimo opekline na koži.

Ingver za moč…o njem sem pisala že v starejših objavah:) za vse in povsod

GarlicOnionsGinger1

KOKOSOVO OLJE
Kokosovo olje ni le dobrega okusa, ampak je odlično tudi zanego kože. Kokosovo olje se na višjih temperaturi utekočini, če pa ga hranimo pri nizki sobni temperaturi je v trnem stanju…kar pomeni, da ga lahko uporabimo kot kremo ali pri kuhi, peki.

coconut-oil-dr-a-optimal-slides

MED
Med se v naravni lekarni uporablja že stoletja. Blaži opekline, ima antibakterijsko delovanje, pri prehladu je nepogrešljiv dodatek v čaju. Mešanica  medu in cimeta je odlična na kruhu, dobra za srce in krvni obtok. Če nas piči žuželka zmešamo žlico medu in dve žlici mlačne vode ter žličko cimeta v prahu  ter nanesemo na mesto pika. Bolečina bo izginila v minuti ali dveh. Med z jabolčnim sirupom za boleče grlo.
honey-vertical-turmeric-slides

 

VODA
Voda pa je univerzalno in najstarejše zdravilo…moč narave je bistvo naturopatije. Vodo lahko uporabimo za zdarvljenje zvinov, infrkcij, glavobola. Če imamo glavobol se najprej vprašajmo ali smo dovolj pili. Pri zvinih nanašamo izmenično toplo in hladno vodo, saj to ustvari neke vrste črpalni mehanizem, ki stimulira krvni in limfni obtok, ki prinašata snovi, ki pripomorejo k zdravljeno prizadetega območja. Mrzla vodo po napornem treningu deluje proti bolečinam v mišicah naslednji dan.
DrinkingWaterInGlass

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja