Naravna zdravila proti “musklfibru”

Tudi preproste stvari iz kuhinje imajo lahko čudovite učinke na naše telo, od znotraj navzven. Ni potrebno vedno kupovati dragih preparatov, kemijsko sintetiziranih, polnih e-jev… Hrana je lahko več kot le gorivo, pomaga lahko tudi, ko so naše mišice utrujene in imamo tako imenovani “musklfibr”. Sami si lahko naredimo aspirin.

1. INGVER

1729-4-kitchen-ingredients-for-pain-prevention

Ingver ima številne zdravilne lastnosti, med drugim deluje protivnetno (poseb dobro učinkuje proti bolečinam v križu), lajša krče, je odličen antioksidant, pomaga pri prehladu, težavah s prebavo…Najbolje je, če uporabimo svež ingver. Košček le-tega naribamo in kuhamo v vodi približno 15 minut. Nato vodo precedimo in pijemo ohlajen čaj. V toplih poletnih dneh dodamo še malo limoninega soka, listek meta in po potrebi zasladimo zmedom ali javorjevim sirupom. Nariban svež ingver ali posušen ingver v prahu lahko uporabimo lokalno na bolečih mišicah.

 

2. KAJENSKI POPER

images1

Kajensji poper se že preko 9000 let uporablja v zdravstvene namene. Je blažilec bolečin, saj s svojo prevladujočo substanco, imenovano capsiacin, iz čutnih nevronov črpa substanco P, antipeptide, zaradi katerih bolečino lahko čutimo. Najdemo ga v številnih kremah proti bolečini. Lokalno ga uporabljamo za lajšanje bolečin v križu in drugih predelih . Najprej ob nanosu začutimo pekoč občutek, saj vzburi živčne končiče in potem deluje blažilno. Paziti moramo, da ga ne uporabljamo na odprtih ranah in poškodovani koži.

 

3. KORIANDER

images

Koriander vsebuje antioksidante, ki uničujejo proste radikale. Poleg tega deluje protivnetno in blaži bolečino v sklepih, če ga uporabljamo kompresijsko. Koriander zmanjšuje otekline zaradi sestavine cineol in linolejske kisline. Uporabljamo eterično olje in kot začimbo (najdemo ga tudi v mešanici začimb curry).

 

4. BREZOVO LUBJE

willow 3

Brezovo lubje se že stoletja uporablja za blaženje vnetij v primerih bursitisa, tendinitisa in bolečin v mišicah. Vsebuje sestavino salicin, ki je podobna učinkovini, ki jo najdemo v aspirinu. Iz popkov in lubja si pripravimo čaj, ki ga ne smemo prevreti, le prelijemo z vrelo vodo. Uporabimo 2 – 3 žličke suhih listov na 3 decilitre vode. Pijemo 3 – 4 krat na dan.
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja