Sreča XI – sprostitev

Sposobnost popolne sprostitve je bistvena za dosego mirnega in jasnega stanja uma. Eden od načinov, da se tega naučimo je praksa joge…obstaja prav posebna oblika jogijske vadbe…restorative joga, kot so jo poimenovali na zahodu, vendar je dovolj, če jo poimenujemo tudi sprostitev ali pot k mirnemu umu:)

Vzemimo si nekaj časa, ki ga namenimo sebi in telesu podarimo nežno obliko vadbe, ki bo pomagala odpraviti posledice kroničnega stresa in ustaliti telo v stanju neke vrste notranje tišine. Pomembno je, da se po taki praksi počutimo mirnejši, bolj v stiku s seboj in z občutkom, da je tenzija odplavala nekam daleč stran.

DSC00656

Z mislimi lahko potujemo od stopal do glave in z dihom sprostimo vsak del telesa. Tam kjer čutimo posebno napetost se lahko ustavimo dalj časa, dih naj bo kot neka reka, ki s seboj odplavi vso napetost. Če nam ustreza lahko pred tem telo z nežnimi gibi razgibamo, vsak gib naj bo izveden z zavedanjem; naj to ne bo le navadno raztezanje…učinek bo drugačen:) – telo bo energizirano in um jasen.

“The still waters of a lake reflect the beauty around it. When the mind is still, the beauty of the self is reflected.”
BKS Iyengar